M

 

 

 

Nyheter 2011

 

31.desember

Årets siste dag. En dag til å tenke litt gjennom året som har gått, og til å ønske det nye velkommen. Vi har feiret inngangen til det nye året sammen med hundene med vår aller første sledetur ut fra hundegården. Mathiselva er nå stort sett dekket med is, så vi startet dagen med en skitur oppover den for å legge et fint spor til hundeløypa. Det viste seg at det på enkelte punkter må bygges isbroer, så sledekjøringa i går måtte foregå på land. Med to spann med seks hunder hver kronglet vi oss oppover mot Glupen. Dette ble en tur med utrolig morsom og teknisk sledekjøring, masse snø og løypebrøyting for hundene. Vi greide å komme oss helt opp på fjellet, og lagde en fin runde der oppe før vi snudde. Vi kom hjem helt gjennomvåte av svette, men med verdens største smil om munnen. Kvelden ble feiret  med lettrøkt reinsdyrsteik, god vin i glasset og fyr i ovnen.

 

Ole er smøreekspert.

 

Dagene begynner så smått å bli litt lysere.

 

Valpene er lykkelige for å være med på tur.

 

Godt nytt år!

 

27.desember

Eline har feriert hjemme i Hov med familien sin. Hun har hatt koselige dager med god julestemning og mye god mat. Det ble til og med en skitur før mildværet slo til for fullt. I går var hun og besøkte en god, gammel venn. Vistas lever pesnonistlivet som familiehund hos Rannveig på Gjøvik. Han fullførte Finnmarksløpet med Eline i 2011, og har det siste halve året gått Norge på langs med Rannveig og Malin (www.malinogrannveig.no). Spennende å høre om de mange flotte opplevelsene de har hatt på den lange turen. Det ble et hyggelig gjensyn mellom gode venner, og det er flott å se at Vistas har det så bra på sine eldre dager. Bedre pensjonisttilværelse kan ingen husky tenke seg.

 

Vistas lever et luksusliv som innehusky.

 

 

26.desember

Det er jo litt vær om dagen og med hunder som har vært litt småsjuke den siste tiden har vi redusert treningsmengden betydelig. Dagens trening ble 2 mil på atv og en times gåtur i skogen etterpå. Fint å finne på litt alternative trenigsformer. Hundene elsker å løpe løse rundt i skogen. Valpene følger med etter beste evne og er med på leiken.

Full fart mellom busker og trær.

 

24.desember

Så har den store dagen kommet. Vi i teamtempo har tjuvstarta og feira Elines bursdag og jula i lag den 21.desember. Eline er på besøk hos sine foreldre i Hov og Ole Sigleif er igjen på setra med hundene. Hundene har fått dagens trim og ny halm i alle husene. Ole skal ned til naboen på litt julefeiring der. Valpene ligger for øyeblikket i stua og nipurker etter dagens treningsøkt. Livet er herlig folkens. God jul og oppfør dere pent i jula.

 

20.desember

Det er kvelden før kvelden her på setra. Huset er julereint, juletreet er pyntet og vi har spist en nydelig rypemiddag og sett på en naturlig helaften på nrk. Julefreden har senket seg på setra. Ettersom Ole Sigleif skal feire julaften aleine på setra med hundene i år har vi bestemt oss for å ha enliten minijulaften på bursdagen til Eline i morgen. Pinnekjøttet ligger allerede til bløt, presangene er under treet, og vi gleder oss nok mer enn vi vil innrømme begge to. I tillegg føler vi oss skrekkelig voksne som eiere av vår første juletrebelysning og juletrefot. Charlie har oppdaget at småtassene har vært på juleshopping, og er helt yr med tanke på hva han får i morgen.

 

Juletre, presanger og trøtte valper på gulvet.

 

19.desember

Dagene går fort i disse juletider, gaver skal handles, mat skal planlegges, huset skal gjøres klart, det skal jobbes og ikke minst, hunder skal trenes. I dag er det hviledag for hundene og valpene hviler intenst inne på stuegulvet. Dette har de blitt imponerende flinke til. De voksne nyter livet i hundegården, stappmette og med nysmurte potelabber.

 

 

 

17.desember

Noen dager inneholder med vær enn andre. Denne dagen var intet unntak. Beskades viste seg fra sin vante side med godt driv i snøen som falt for noen dager siden, hetta blir snørt inn og "myseøyan" blir tatt frem. Scooterbriller ligger trygt i bilen. Så nå sitter vi begge med litt sandpapir-følelse i øyan. Skal man ikke lære.

Det så jo lovende ut på værfronten

 

15.desember

I kveld har vi vært på hyggelig julebord med Glød, guidefirmaet vi jobber for. God mat og trivelig selskap. Likevel skal hundene stelles og fores når vi kommer hjem. Og Ole Sigleif sørger også for å få seg en liten svingom med Fuji før det er leggetid. Vi er også heldig og har god vaske-bøtte-hjelp av småtassene. De venter tålmodig utenfor gjerdet på å få komme inn til de store hundene og ta oppvasken.

 

Ole Sigleif og Fuji med gullpelsen rocker, boogie boogie.

 

Småtassvaskepatruljen tropper villig opp.

 

Alltid god stemning i hundegården.

 

14.desember

Hundekjørere må også spise, og her i huset er det som regel Ole Sigleif som er kokk når det er et stykke kjøtt som står på menyen. Han er i nå i full gang med å lage til fårefilet, grønnsaker og poteter. I dag gjorde vi en avtale med valpene. De som ville ligge og gosse i stua foran vedovnen og se på håndballkamp på tv'en måtte være med de store hundene på treningstur. Alle ble med, så nå ligger det seks søte og slitne pelser strødd utover gulvet og senga til Charlie. Charlie må ta til takke med hjørnet ved sofaen, og som den snille og omtenksomme pappaen han er går det helt fint.

 

Pumba i farta i dag også.

 

Søte pelser utover hele gulvet og hundesenga til Charlie

 

Charlie og Mofasa

 

Ole Sigleif kokkelerer.

 

 

13.desember

Etter en lang periode med isholke i løypene har det endelig kommet nok snø til at vi kan trene fra hundegården igjen. Ikke nok til å kjøre slede, men nok til at det går fint med 4-hjulingen. Mattisvannet har blitt islagt så løypenettet er utvidet. 2,3mil ble det i dag, sterk kontrast til helgens 2x11 mil. Hundene virker å fordøye treningen godt. Selv noen av valpene er med på treningen nå. De løper ved siden av spannet og storkoser seg. Ser og lærer av de eldre. All erfaring er god erfaring. Likevel hender det at de blir litt slitne i de stutte beina sine, og da får de kvile litt på fanget. Koselig for både valp og kjører.

 

 

 

12.desember

Å være hundekjører handler ikke bare om å være tøff og barsk og fyke rundt på vidda i kulde og blest. Nei, det er mangt å henge fingrene i. Og det er neimen ikke fri selv om man setter seg i godstolen ei lita stund. Ole Sigleif er en racer på å sy nakkeliner i strømpebuksa.

 

 

 

11.desember

Nok ei flott treningshelg går mot slutten. I går kjørte Ole Sigleif og Eline hvert sitt spann innover fra Gargia. Vi stoppet ved Bingis fjellstue for å hvile. Der var allerede Hans Petter Bergseng og Bernd Helmich på plass. Hundene fikk snack og dekken, og vi fyrte et flott bål. Koselig stemning og fine folk. Etter tre timer begynte vi å gjøre oss klare for å reise, og da kom to blad Walseth for å hvile på det samme "sjekkpunktet". I tillegg passerte to spann og ytterligere to snudde der mens vi hvilte. For en fantastisk trening til vinterens hektiske sjekkpunkter. I dag er Ole Sigleif ute med 12-spann og kjører samme turen mens Eline steller hjemme, så nå er veien sloddet, pepperkakedeigen satt og alle valpene helt utkoset.

 

Tell og Ylva tråkker til skikkelig foran i Eline sitt spann.

 

Snøvær over fjellet.

 

Glade hundekjørere og glade hunder etter ti mil i tett snøvær.

 

 

 

1.desember

Tiden går og kong vinter henger ikke helt med, det er isdekke på alle løypene rundt oss og noen huder har blitt litt småstive i muskulaturen av dette. Isdekket i hundegården gjør ikke situasjonen noe bedre, de sklir rundt der inne også. Etter at vi strødde sand her det hjulpet mye. Men de skader som har kommet må behandles. Fri løping i skogen er ofte god medisin. Gabo og Fuji har begge vært litt småstive så de fikk seg en times løpetur i skogen i dag. Snøen i skogen er fast og fin slik at frasparket sitter skikkelig. Valpene er også med på disse turene. Den beste valpetreningen som finnes.

 

 

 

30.november

Det er ikke mye som minner om kald Finnmarksvinter for øyeblikket. I morges våknet vi nok en gang til mildvær og vind. Heldigvis hadde vi besøk av dyrlege Heidrun i går, og hun vaksinerte og behandlet en del hunder. Etter kiropraktorbehandling må hundene stå i ett til to døgn, noe som passet perfekt ettersom det er blankis over alt her nå. Jostein og onsdagsgjengen har vært her i dag, og hundene har fått massasje og så mye kos de bare har orket. Lille Marve har til og med greid å snike til seg litt grillpølse ved bålet. Det er litt ekstra fint å være minstemann i flokken noen ganger. I morgen får vi besøk i hundegården av en gruppe som har kurs på setra, så i dag har vi ryddet og gjort klar til kaffekoking, bålfyring, hundeprat og selvsagt mye kos med hundene.

 

 

 

29.november

Førjulstida er hektisk her hos oss, men nå er alle julekort skrevet, de fleste julegavene pakket inn, julekalenderen på veggen, og huset adventspyntet. Og alt dette i tillegg til at hundene er trent og vi har hatt travle dager på jobb. De store snømengdene lar vente på seg, men det er i alle fall godt sledeføre på Beskades. Helga ble tilbragt der, og hundene var i knallhumør også da vi avsluttet den siste økta på søndag. Hundene holder vekta godt og tar treningen som forventet. Vi kjører fortsatt med mye overskudd i flokken, og til og med yngstemann Marve takler distansene bra. Eline har begynt å fokusere mer på unghundspannet som hun skal kjøre på Troms Quest i vinter. Det er viktig å finne ut hvem av småtassan som har mest lyst til å ta ansvar foran i teamet. Planen er at Mogly skal være med unghundene påTQ, og Eline må derfor stadig ut og krangle med han slik at han skal akseptere henne som sjef. Litt av en stri gamling det der! Ole Sigleif har god fokus på hovedteamet, og vi gleder oss over at også valpemor Ædnu har meldt seg på i kampen om en plass der. Det blir sylskarp konkurranse om en plass på laget når de tolv voksne skal kokes ned til åtte.

 

Eline er nå påmeldt til Pasvik Trail. Hennes profil finnes her: Eline kjører Pasvik Trail

 

Dagene er korte, og vi har ikke sol i det hele tatt lenger. Godt vi har en reservesol fra Burfjord Sport på hodet.

 

Silkeførepå Beskades til tross for lite snø. Eline og Lisbet (med unghundene til Roger Dahl) nyter å suse innover viddene med sledene sine.

 

Fornøyd hundekjørerjente med glade hunder.

 

Eline på vei ut for å crosse med unghundene. Det er ingenting å si på iveren ut fra start.

 

Vi har pyntet med adventskalender på veggen og søte valpiser på gulvet.

 

 

21.november

Etter en hektisk og innholdsrik helg er det på tide og oppdatere litt.

Fredagen gikk med til trening på 4-hjuling og ikke mindre enn ett lite rakfisk lag av det gode slaget. Kjøkkenbordet var fylt opp til randen med gode venner og tilbehør i glassene etterfulgt av nydelig eplekake.

Lørdagsmorgen, eller kansje litt senere på dagen ble hundehengeren koblet til og lastet med hunder. Sesongens første sledetur skulle bli et faktum. Ole Sigleif og hans kompis Jostein fikk seg en knalltur på Beskades som viste seg fra beste side.

Søndagen ble også benyttet på beskades. Hundene virket uberørte etter lørdagens bobbel økt, høsttreningen virker til å ha fungert.

 

Ole Sigleif med superlykten. Natt blir til dag med den.

Mørketiden nærmer seg.

 

 

16.november

Og som ved et trylleslag er kjente omgivelser forvandlet til et eventyrlandskap.

 

 

14.november

Her kommer vinteren. Her kommer den kalde fine tida. Og gleden er stor i et hundekjørerhjem.

 

 

 

 

 

 

 

12.november

I dag har valpene vært med på sin første treningstur med spannet. Valpene er nå 14 uker gamle, og de er vant til å være på lange turer stort sett hver dag. I dag skulle vi trene styrketrening, og ettersom Tex har vært ute av trening en periode skulle vi kjøre hjemom hundegården etter 3 km. Denne runden har valpene løpt mange ganger, så det gikk veldig bra. Vi har kjørt en del firhjuling med valpene, og det er vi glad for nå. De er flinke til å passe seg for den. De er utrolig tøffe, og løper sammen med de voksne, hit og dit, fram og tilbake. Dette er også flott trening på å holde fokus for hundene i spannet.

 

Småtasser over alt.

 

Mon tro om bøndene i dalen snart kan ta en slått til på jordene sine.

 

Mørketida nærmer seg. Det blir nå mørkt klokka tre på ettermiddagen.

 

 

11.november

Ole Sigleif er tilbake fra "krigen" og storkoser seg med mating av fugler og valpene. Herlig å roe ned litt etter hektiske dager.

 

 

9.november

Ingen skal komme her og si at ikke kjærringa kan styre hjemme. Katrine har kommet til seters, og med det fantastiske været vi har hatt i dag måtte bare damene til fjells for å jakte rype. Til alt overmål bestemte alle småtassan seg for å være med å leite etter fugl. Så etter å ha satt en brøddeig til heving i kjøleskapet bar det av gårde oppover fjellsida. Det ble en fantastisk tur, og jammen ble det rype også. Småtassan pilte rundt, og sørget for at lemenbestanden på fjellet fikk seg en skikkelig knekk. Det blir mørkt i tretida, så da reiste jentene hjem for å spise sjølskutt rype til middag. Stolte som bare det. I kveld kom Nils på besøk, og vi har hatt en nydelig kveldsmat med nystekte rundstykker og finsk gløgg.

 

Lunsjpause, småtassan koser seg på sekken.

 

Katrine og småtassan i fint driv.

 

Katrine har sneket seg innpå ei rype med salongrifla.

 

Kveldslys og fullmåne.

 

Rød ettermiddagshimmel. Småtassan tar seg ei pause på en barflekk.

 

 

8.november

Det ble en lykkelig slutt på valpeforsvinningen. Etter at vi hadde spist frokost søndag morgen og pakket sekken for å reise til fjells for å leite etter de siste tre valpene var det foringstid for hundene. Og der dukket jammen de tre siste opp også. Vi konkluderte med at de bare har vært på en liten overnattingstur på fjellet. Imponerende at de greide å finne veien hjem helt på egenhånd.

Ole Sigleif er på heimevernsøvelse denne uka, så Eline er "army wife" hjemme. I dag har hun og hundene hatt en knallbra treningsøkt i gjørme og søle. Todd og Swix bjeffet og var ville nesten hele veien. Skikkelig bra trøkk i gjengen i dag.

 

Det ble bare ett bilde i dag. Gjørme og gira hunder.

 

6.november

Vi lader opp til dagens valpeleting med stekte vaktelegg til frokost. Herlof, som er sjefen til Ole Sigleif på G-sport, har nemlig vaktler. Vakteleggene er minismå og utrolig søte, men smaken er veldig lik hønseegg. I hundesenga i stua passer Pumba, Sarabi og Simba godt på Nala og Mollis så de ikke skal bli borte igjen.

 

Ole steiker mini-vaktelegg.


 

Vaktpatruljen.

 

5.november

Det har vært en dramatisk dag for oss i Team Tempo. Klokka ni i morges forsvant Charlie og fem av valpene, og de var helt borte vekk. Etter iherdig leting i fem timer måtte vi inn og ha en liten rådslagning og middagspause. Ole Sigleif hadde en ide om at de kanskje hadde tatt av gårde etter en hare, og vi måtte dermed til fjells for å lete videre. Etter ytterligere noen timers leting fant vi Charlie, Mollis og Nala i ei steinrøys. De hadde gått seg fast, og kom seg verken hit eller dit. Nala fikk sitte i ryggsekken, mens lille Mollis var i full vigør på vei hjem. I skrivende stund mangler fortsatt Zazu, Mofasa og Kovu, så vi må bare fortsette letinga i håp om å finne dem også i god behold.

 

Nala og Mollis får kose seg inne etter dagens strabaser.

 

Charlie og redningsmannskapet tar en velfortjent hvil.

4.november

I løpet av dagens morgentrening på 20 km møtte vi ei ugle, en ørn, to revunger og ei ugle som sloss med ei kråke. Det er et lite dryss med snø, og landskapet har blitt lyst og fint. Naturen var nok i godlune i dag, og viste seg fram fra nok en fantastisk side.

 

Swix og Todd som ankerhunder. Mathiselva går fortsatt stor med mye vann.

 

Unghundene Ylva og Ringen i led. Dum og dummere. Ingen av dem skjønner noen ting av retningskommandoer, men de er i det minste flinke til å holde lina stram.

 

 

3.november

I dag har Tex vært hos dyrlege Heidrun. Han ble bitt i foten under litt vilter lek midt i september, og fikk noen små sår. Han ble da tatt ut av trening, og fikk antibiotika for å hindre betennelse. Etter 10 dager begynte han å trene igjen, og var mer ivrig enn noen gang. Etter en del treningsøkter kunne vi likevel se at han haltet noe på det ene frambeinet, og etter treningssamlinga i Nordreisa ville han ikke tråkke på foten i det hele tatt. Da han ikke ble bedre etter ytterligere 3 dagers hvile tok vi kontakt med Heidrun for å få henne til å vurdere situasjonen. På Alta dyreklinikk i dag ble det tatt røntgen av foten, og bildene viste at han har hatt en skade på selve benet, men at denne er i ferd med å leges. Dette vil antakelig ta to til fire uker, og i den perioden må han nok pent ta til takke med å være laushund når Ole Sigleif er ute på sine løpeturer.

Mens vi ventet på at røntgenbildene skulle bli framkalt tok Heidrun en kiropraktorsjekk, og kontrollerte at det ikke var låsninger i nakke, rygg eller andre plasser. Som alltid føler vi at hundene er i de beste hender når Heidrun behandler dem, noe som er en enorm trygghet for oss. Vi merker også at hundene syns Heidrun er ei snill dame.

 

 

 

2.november

Snøen bestemte seg for at det var nok å legge 2 cm på bakken for denne gangen. Eline og Lisbet trosset likevel snøføyka, og reiste til Kautokeino for å handle julegaver på Juhls sølvsmie i går. På vei innover lavet snøen ned, men på vei hjem sprutregnet det. For et rart vær. Jentene tok også turen til Finland for å kjøpe pølser og øl, og selvsagt en liten presang til Charlie. Og du verden så lykkelig Charlie ble da han fikk den lille rosa grisen som nøffer hvis han trykker den på magen.

 

 

1.november

Lite er bedre enn å våkne til lyden av hunder som er i ekstase, snøen har lagt ett hvitt teppe over oss. "Tiddelibom" sangen nynnes lystig mens det fores og gåes en liten tur med valpene i det nye landskapet.

 

 

31.oktober

Vinteren ser ut til å la vente på seg her nord, og både to og firbeinte lengter mot snøkledde vidder og lange sledeturer. Det er likevel aldri så galt at det ikke er godt for noe. Vi rekker å gjøre alle forberedelsene til snøen kommer, rydde vekk alt rotet vårt utendørs og gjøre sledene klar for sesongen. Fuglematen er hengt ut, og det vi koser oss med å ha småfuglene rett utenfor kjøkkenvinduet. Det er foreløpig bare kjøttmeis å se, men vi håper det kommer flere når snøen gjør det vanskeligere å finne mat.

 

 

 

27.oktober

I dag våknet vi til 6 kuldegrader og nydelig vær. Sola kommer ikke ned i dalen før langt utpå dagen, og det er rim på bakken og trærne. Utrolig flott.

Ole Sigleif har fått seg en ny hobby som er til glede og nytte både for oss og hundene. Han har nemlig begynt å jakte på kråkene som samler seg runde hundegården etter at vi har foret. Kråkene er eksperter på å erte hundene, og de greier bestandig å beregne hvor langt unna de må sitte for at hundene ikke skal få tak i dem. Men nå har Ole Sigleif satt inn støtet for å få en slutt på disse rampe-kråke-aktivitetene.

 

Ingen fangst i dag, men Ole Sigleif er glad likevel han.

 

26.oktober

Det har endelig blitt orden på forkjøkkenet til Team Tempo.

 

 

 

26.oktober

Vi trener hundene relativt mye for tida. Etter en tøff treningshelg i Nordreisa fikk de hvile på mandag før de igjen skulle ut på to treningsøkter både i går og i dag. På den siste økta i dag hadde vi god hjelp av Jostein og "onsdagsgjengen". Vi lånte troll-vogna til Kristian Walseth, og kunne dermed reise på tur med to spann. På denne måten kunne vi alle fem, både små og store være med. Vi kjørte en god runde før vi fyrte bål og grillet pølser. Hundene fikk hvile i halm, spise laksesnacking og stell og smøring av potene sine. Vi har nå et par hunder som har noen bittesmå sår på potene, og etter nøye sjekk fant vi ut av 4 av 68 poter i full trening kan ha på seg sokk en periode. Dette er første gang i år at vi finner fram potesokkene, noe vi kan takke flott underlag i løypene for.

 

Jostein smører potene. Dette må hundene også trenes på å bli vant til.

 

Bålkos og kos i halmen.

 

Brødrene Tell og Tex fra Jan Martinsen er flinke til å hvile når de får mulighet til det.

 

Valpene øver seg også på å hvile. Mofasa, Mollis, Simba og Sarabi.

 

 

25.oktober

I dag har Eline fått være med Jostein og hans irsk setter Wie Qi på rypejakt. Selv om det ikke er snø her er rypene nå helt hvite, og dermed utrolig lette å få øye på i terrenget. Dette gjør at de også blir reddere og ofte letter på lang avstand. Det er artig å få være med og oppleve samarbeidet mellom hund og jeger, og hvordan hunden skjønner hva jegeren ønsker at den skal gjøre. Det er også flott å se hvordan hunden greier å gjøre egne vurderinger av hvor den skal lete etter fugl. Vi fikk et par fuglesituasjoner, og jammen ble det ei rype også. Stolt  og dyktig hund og jeger.

 

 

 

 

24.oktober

Vi får titt og ofte en påminnelse om at vi bor med naturen tett innpå oss. I dag hørtes et voldsomt spetakkel på verandaen, og det viste seg at valpene hadde full fest der ute. De hadde nemlig funnet en død kråke, og hva er vel bedre enn det til frokost?

 

Simba og Nala. Rampete?

 

23.oktober

Ole Sigleif har akkurat kommet tilbake fra hundesamlingen i Nordreisa. Kompisene Nils og Jostein har vært med og hjulpet til. Hundene har storkost seg i de dype skogene i den vakre dalen. 5 økter på til sammen nesten 80km er vi fornøyd med. Hundene har storkost seg og fått mye ny erfaring. Artig å se at de unge hundene holder fokus ved møting av fremmede spann. 

 

Strålende sol og snø på fjellet setter en hærlig ramme rundt helgen.

 

Kjell Løken har alltid tid til en prat i løypa.           Siw er veldig stolt av skoene sine.

 

 

21.oktober

Ole Sigleif og hundene er på vei mot Nordreisa og treningssamling. Dette er et av høstens høydepunkter både sosialt, og med tanke på treningsutbytte for hundene. Her blir det mange stressituasjoner å trene på, stadig møtinger med andre hundespann, og ikke minst variasjon i løyper. Eline, Charlie og valpene styrer hjemme i helga.

 

19.oktober

I dag har Team Tempo hatt sesongens første treningsøkt med motbakkeintervaller. Vi har vært på Beskades i skikkelig ruskevær. Hundene var heltent etter to dager hvile, og vi var godt fornøyd med å sitte varmt og tørt inne i bilen. Det ble en knalltøff økt for hundene, og de får nå en dags hvile før de skal til Nordreisa på treningssamling i helga. Det var også første gang hundene ble fraktet i hundehengeren denne sesongen, og noen av unghundene ble naturlig nok litt bilsjuke.

 

 

16.oktober

Årets første skikkelige sjekkpunkttrening er gjennomført. Vi pakket halm, laksesnacking, ved og kaffe på firhjulingen og spente opp alle hundene foran. Etter en runde på omkring 20 km lagde vi sjekkpunkt. Hundene fikk halm og snacking, og vi fikk oss en koselig stund foran bålet. Imponerende nok hvilte hundene godt i pausen, og det var god trøkk i spannet på vei ut fra "sjekkpunktet" etter tre timer. Vi kjørte da de to kilometrene opp til hundegården, snudde der, og reiste ut på ny runde.

 

Roen senker seg, Gabo og Fuji sørger for stram line og orden i rekkene.

 

Bålet brenner, og hundene slapper av. Fuji er så trøtt så trøtt.

 

Bålkos og god stemning. Ole Sigleif lager papirfly av sjokoladepapir.

 

Til og med Marve og Swix tar seg en liten lur etter hvert.

 

 

14.oktober

Team Tempo har fått besøk av Ole Sigleif sin mamma Kari, søster Line, svoger Jonn Richard og lille nevø Johann. Det er liv og røre i huset. Hundene er trent, og snart står et herlig måltid med kongekrabber på bordet. 

 

Kongekrabber lages til etter beste oppskrift.

 

Noen stekt.                                                              Og noen kokt.

 

 

12.oktober

Team Tempo har fått lekeplass til hundene. En flott agilityløype står nå ved siden av bålpassen bak huset vårt. Det mange forskjellige øvelser av forskjellig vanskelighetsgrad, noen er lette, mens andre er veldig skumle og vanskelige. Fuji og Swix har fått prøve seg i dag, og begge syns det var kjempeartig.

 

Over planken.                                                            Gjennom hullet.

 

 

Swix på vei ned trappa.                       Ligge stille på taket går også fint.

 

 

10.oktober

Ett nytt medlem har ankommet flokken. Mollis, som tispa heter, er en dag yngre enn valpene våre, så Mollis kommer godt overens med sin nye flokk. Aktiv og rask er gode ord om henne. Mollis er 1/4 Irsk setter og kommer fra Wenche Offerdal i Nordreisa. Ole Sigleif er akkurat kommet hjem fra jobb og funnet fram den populære jakka blandt valpene. Joggeturer i skogen er noe alle elsker.

 

 

9.oktober

Det har vært en flott høstdag på setra i dag. Kaldt og friskt. Hundene er i skrivende stund ute på dagens andre økt, og Ole Sigleif tok med seg fyrstikker og kaffekjele for å kose seg på sporet med bålfyring og sjekkpunkttrening. Vi har hatt en skikkelig arbeidsdasg i dag. Store mengder laks har blitt kuttet opp i koteletter med sirkelsaga. Dette er flott snacking til hundene. Vinterveden er i ferd med å komme på plass, og vi har vært ute og laget vinterløype ut fra hundegården. Vi gleder oss over il-tempo racing kennel sine flotte resultater i sprint NM. Broren til Charlie løp inn til to gullmedaljer. Vi gratulerer.

 

Todd koser seg med laksekotelett foran bålet.   Kovu spiser gjerne en hel laks hun.

 

 

Iskunst på kjettingen fra taket.            Kovu vasker sirkelsaga.

 

 

8.oktober

I dag har Team Tempo hatt sesongens første treningsøkt med snøfokk. Det har nemlig snødd bortover i Mathisdalen i dag, og store flotte snøfiller har pisket mot ansiktet hele treningsturen. Denne helga er ganske normal her i nord, men i Stjørdal foregår det langt større begivenheter. Der arrangeres nemlig barmarks NM i sprint, og broren til Charlie skal konkurrere. Han heter King og skal trekke Svein Ivar Moen. Vi heier på dem.

 

Utsikt fra trappa i dag. Det er snøfokk over toppene.

 

7.oktober

Ole Sigleif melder om snø på toppene på vei til jobb.

I fjor var vi på sleden på Bæskades 27.oktober, og nå krysser vi fingrene for tidlig snø i år også. I skrivende stund sprutregner det på Ongajoksetra, og Eline er i ferd med å bryte seg ut av senga for å kjøre dagens første treningsøkt med hundene. Vi tar oss likevel tid til å drømme litt på morgenkvisten.

 

Første sledetur i fjor. Holgan var fortsatt uten is.   Bæskades 13.november 2010.

 

Den første snøen i Hamsunfjella på Hamarøy høsten 2009.

 

Vi prøver å utnytte helgene best mulig treningsmessig, siden vi da ofte kan trene begge to. Eline har i dag vært ute på en morgenøkt mens Ole Sigleif har vært på jobb. Etter turen får hundene snacking og hvile noen timer før de skal ut på en ny økt i kveld. Været i dag er helt ufyselig, men til vår store glede kan vi se snøen på toppene rundt oss også nå. Dette gir ny motivasjon til klissvåte hunder og hundekjører.

 

Snø på fjellene bak huset vårt.

 

Vått over alt, alle plasser og både her og både der.

 

Charlie vil ikke gå ut i griseværet, men er sur fordi han må dele seng med Pumba og Mofasa.

 

 

6.oktober

For en fantastisk dag. Teisen og Kalvig melder om frost og snøbyger til helgen. Hundehengeren er nyvaska og desinfisert, og klar for ny halm. Nå er det bare å komme ajour med "ting å gjøre" listen før snøen kommer. Blir det tidenes tidligste vinter? Ole Sigleif lader opp med løpetur før middag mens andre tar en liten spansk en.

 

Lille Nala har gått i hi i senga til Charlie inne i stua sammen med "Apen" og "Pølsa".

 

 

 

5.oktober

Startrekkefølgen for Finnmarksløpet 2012 er klar. Team Tempo med Ole Sigleif som kjører har fått startnummer 34, og er godt fornøyd med det. Trekkingen av startnummer er alltid spennende, og de fleste kjørerne ser på det som en fordel å starte så tidlig som mulig. Dette fordi det er bedre løyper for de første, mindre bæsj i sporet (hundene kan få i seg bakterier og få diare), og færre spann å kjøre forbi. Med tanke på antall påmeldte på nåværende tidspunkt må vi si oss godt fornøyd med vårt startnummer. Så 10.mars 2012 er det bare å se etter et lyn på vei ut av Alta sentrum med nr 34 på brystet.

Fullstendig startliste finnes på Finnmarksløpets hjemmesider.

 

 

 

 

3.oktober

Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves her på setra. Både to og firbeinte storkoser seg med Tonje på besøk.

 

Tonje lager babykringler.                                        Sarabi koser med Pumba.

 

2.oktober

Livet i Mathisdalen går som normalt om dagen med jobb og trening. Denne helga har vi hatt besøk og god treningshjelp av vår superhandler Tonje. Valpene vokser stadig, og er veldig snart leveringsklare til nye hjem. I går feiret vi Espen sin bursdag på setra med fine folk, god mat og drikke. Alle barna var med, og de har holdt valpene godt aktivisert.

 

Charlie og valpene koser seg med bein.             God matlyst.

 

Ringen før start.                                  Valpene på trilletur.

 

 

 

20.september

Dette har vært en fantastisk flott høstdag. Eline fikk trent hundene mens Ole Sigleif var på jobb, og når han kom hjem bar det rett på jakt. I dag skulle Charlie i ilden som fuglehund for første gang i sitt liv. Vi fant noen ryper hist og her uten at noen endte i sekken. Charlie viste like stor interesse for lemen som for rypene, helt til Ole Sigleif plutselig fikk skutt ei rype. Charlie ble helt vill, og føyk nedover lia som en tornado, for så å returnere med rypa i kjeften. Han var overlykkelig. Så vi konkluderer med at vi har fått oss en apporterende fuglehund om ikke annet.

 

Deilig med fjellet utenfor husveggen.                     Fornøyde.

 

18.september

Helgens trening er gjennomført, og det virker som hundene takler distansen og mengdetreningen godt. Treningsdagboka viser også at vi er godt i rute, så da er det vel igrunn ingen ting å klage på. I dag har vi kjørt to fine økter med fire timers hvile mellom, noe som passet perfekt til å se en film. I skrivende stund er vi på vei til hundekjørermiddag og planlegging av "team Mathisdalen"s superstrategier for vinteren hos Bernd Helmich.

 

Mye energi før start.

 

Varierte løyper med flere elvekryssinger, og mange jorder.

 

Izeki og Tex i led.

 

Timon syns filmen Avatar var ganske skummel.

 

 

 

 

17.september

Vi er inne i årets tøffeste treningshelg til nå. Hundene skal kjøres 5 turer fra fredag kveld til søndag ettermiddag. Dette betyr at vi tilbringer mye tid i hundegården og på firhjulingen. Veldig flaks at vi har fått oss så flinke vakthunder som passer på huset mens vi er borte.

 

Ingen vits i å prøve seg på denne inngangsdøra nei!

 

Mofasa har vakt, men han blir så trøtt så trøtt.

 

 

16.september

Deling av kjøtt er slitsomt og kjedelig. Evinnelig hogging med øksa på store, frosne blokker. I løpet av høsten har vi tenkt så det har knaket på mulig løsninger for å gjøre jobben lettere. Første ide var å prøve barjonettsag med kjøttblad, noe som viste seg å være svært ineffektivt. Neste forslag ble sirkelsag, og det fungrer så godt at det nå nesten er krangling i heimen om hvem som skal få dele kjøttet.

 

Det blir litt sagspon, og Charlie og og Pumba hjelper flittig til med ryddinga.

 

Zazu, Pumba og Kovu slikker med de små tungene sine.

 

 

14.september

Vi er så heldige at vi får besøk av noen gode hjelpere i kennelen hver onsdag. Dette er en dag både hundene og vi gleder oss til. Vi lager en liste over ting som skal gjøres, og kommer hjem til en hundegård som har blitt reparert og fikset på beste måte. I dag sendte vi dem ut på båltur med valpene og kameraet vårt, og det var skikkelig artig å titte på bildene når vi kom hjem. Her kommer et lite utvalg bilder av valpene sett med barneøyne.

 

 

Kosestund.                                                           Simba sover.

 

Valpepoten til Pumba.                                       Pumba sover.

 

 

Timon er trøtt.                                                    Zazu er lur.

 

Charlie har slengt seg nedpå.

 

 

 

11.september

Vi har fått besøk av en hund. Den er liten, svart, tynnpelset og lyder navnet Sniff. Med tanke på de korte beina, og en avstand på 4 km til nærmeste nabo, er det ganske imponerende at den plutselig kom på besøk til oss. Er det noen som savner den? (Kristian Walseth for eksempel).

 

Hoppa rett opp i fanget til Ole Sigleif, og sovna pladask.

 

10.september - Jaktstart 2011

Vi lever et luksusliv!

I dag gikk startskuddet for årets småviltjakt. Vi startet dagen med en bra treningsøkt for hundene før vi dro på oss fjellskoa og slengte hagla på ryggen. Det er et privilegium å bo midt i jaktterrenget. Turen i dag ble en skikkelig rekognoseringstur, og vi fant mange flotte og spennende områder. I skrivende stund høres koselige matlagingslyder fra kjøkkenet. Ole Sigleif har åpnet en god flaske vin, og er i full gang med å tilberede middagen. På menyen i dag står, som seg hør og bør, kongekrabber til forrett, cognacmarinert rypehjerte til mellomrett, nyskutt rype til hovedrett og multer til dessert.

 

Det er høst i fjellet.                                             Ongajoksetra - her bor vi.

 

En pust i bakken.                             Flott terreng så langt øyet kan se.

 

 

Glade jegere.                                   Har han fått øye på noen ryper?

 

På vei hjem.                                  Småvalpan syns det lukter godt. Mon tro hvem de har det fra?

 

Fuglehund?

 

En perfekt dag.

 

 

9.september

Årets første sjekkpunkt-trening er gjennomført, og for en fantastisk måte å gjøre det på. Gradestokken viste 8 grader, fullmånen bikket så vidt over åsen, og nordlyset danset over en stjerneklar himmel. Etter den første runden på 5 km stoppet vi ved hundegården, vannet og snacket hundene før vi kjørte en ny runde på 5 km. Det er mye rutine i spannet, så de unge hundene skjønte fort at de skulle hvile når baklina ikke var festet. Det var likevel så mye trøkk i spannet før runde to at den faste ankerhunden Todd fikk prøve seg som leder - med stor suksess. Den nye hodelykta fra Burfjord sport lyser så godt at vi kan kjøre uten å bruke lysene på firhjulingen, noe som gjør at vi slipper å kjøre med motoren på hele tida.

 

8.september

Er det et fly? Er det en bil? Hva kan det være som kommer gjennom skogen. Natt har blitt til dag. Vi har vært så heldige å få det første eksemplaret av Burfjord sportsin nye superlykt. Her snakker vi enormt mye lys. Hele 2000 lumens, testet den mot lupine sin Betty-lykt i natt. Lupine har fått en seriøs konkurrent, og når prisforskjellen er i favør Burfjord sport er vi ikke i tvil folkens. Dette er utvilsomt det råeste vi har hatt på lyktfronten. Prisen på 1899 kr er så konkurransedyktig at de store produsentene kommer til å bli grønne av misunnelse. Batterikapasiteten er også meget bra. 3 timer på full guffe. Er dere på hugget så kan det hende at Bjarte på Burfjord sport gir dere en enda snillere pris.

 

Test bilder av superlykta til Burfjord sport kommer senere. Følg med i fortsettelsen av denne testen.

 

7.september

Mens Ole Sigleif, godt assistert av Charlie, har vært husfar på Ongajok, har Eline vært urban. Hun har vært på jentetur med søster Marte og mor Ellen Anne i London. London har utrolig mye å by på, både historisk og kulturelt. Big ben, Tower Bridge, Oxford street, Harrods og Buckingham Palace ble selvsagt besøkt. I tillegg fikk de med seg musikalen "The lion king" (løvenes konge). En flott tur med mange opplevelser, god mat, og godt selskap.

 

Mye god mat, drikke og godt selskap.

 

På Madame Tussauds vokskabinett: Marte og Beckhams, Eline og Albert Einstein.

 

Buckingham Palace.                          Tradisjonell "fish and chips".

 

 

6.september

Den enes død er en annens brød. Når en fortvilet bonde ringer og forteller en tragisk historie og lurer på om vi har lyst på ei kvige til hundemat klarer vi ikke annet enn å si ja. Det er mye hundemat på ei kvige. Gode penger er spart hvis man tar jobben. Etter et par telefoner var vi tre stykker i sving med slakting. Kjetil Ernstsen, Jostein Lindgren og Ole Sigleif fikk jobben gjort på et par timer.

 

Lasteapparatet på traktoren er ypperlig til å frakte, og hengeren en flott "slaktebenk".

 

 

Fettet er kjærkomment tillegg i kosten, særlig hos enkelte av de yngste hundene som er litt tynne.

 

5.september

Den gamle hundegården står fortsatt i Eiby, som en spøkelseskennel. Inntil i dag, med god hjelp av; naboen, noen liter bensin, et brekkjern og et kjempeglis ble det "vei i vellinga" som det heter. 

Kapp vekk toppen.                                                 Så alt imellom

 

Så bunnen.                                                              Før traktoren frakter alt bort.

 

Motorsag ansvarlig/uansvarlig.

 

4.september

Eline er på ferie tur til London så det er Ole Sigleif som styrer alene. Det er evig nok å gjøre, men litt sofaliv blir det også. Valpene er stadig mer aktive og begynner å utforske omgivelsene. Det er en aktiv gjeng med mye fore. Treningen går som den skal, men alene går det mer tid til trening enn vanlig. Hundene er i slaget og interessen for å trekke er enorm, 4-hjulingens bremser strever virkelig med å holde igjen. Temperaturene har vært litt høye så det trenes både sent og tidlig.

 

2.september

Morgen stund har gull i munn, når man våkner alt for tidlig og gradestokken viser knappe 2 grader blir fristelsen for stor. Det bobler over av energi og arbeidsvilje på utsiden av vinduet vårt. Her lukter det morgentrim for hundene. Til Oles store begeistring oppdager han at nattens dugg har frosset så det er is-perler på 4-hjulingen. Et kjærkomment syn for oss som trives med slikt. Ha en strålende dag folkens.

 

31.august

August går mot slutten, og det er tid for en oppsummering av Team Tempos første måned. Treningsdagboka viser at vi har kjørt 104 km fordelt på 25 turer til nå. Det er vi godt fornøyd med. Status på støynivå ved utkjøring er noe varierende. Enkelte økter er fantastiske, mens andre fortsatt er uholdbart bråkete, men det er stor forbedring totalt sett. Både folk og hunder har begynt å komme i orden på setra, og trives veldig godt med det. Valpene vokser. Etter anbefaling fra dyrlege Heidrun fikk de i går sin andre ormekur, og det kom ut en god del orm. Vi har bestemt at de skal ha "Løvenes konge"-navn, men hvem som skal hete hva er ikke bestemt enda.

 

Spise.                                                                       Bæsje.

 

 

 

Leke.

 

 

 

30.august

Mens Ole Sigleif jobber jevnt og trutt på G-sport Hammari i Alta surrer Eline med diverse prosjekter.  I dag skulle hun og Kjetil Ernstsen (en annen hundekjører i Mathisdalen, og vår nærmeste nabo) kjøre to karer fra Norsk telegrafbyrå opp på fjellet med firhjuling for å makere en gammel telefonlinje. Linja ble sprengt av tyskerne i 1945, og karene viste enorm entusiasme for det som var igjen av den. I tillegg fikk vi muligheten til å se om rypa satt og ventet på oss i skaret. Det gjorde den ikke i dag.

Det er høst på setra, og kvelden nytes med fårikål, øl, akevitt, nystekt eplekake og kaffe. Var det noen som snakket om de som dro til seters for å gjøre seg fete?

 

Utsikt mot Mathisdalen fra Glupen.                          Innover fjellet mot Kvænangen.

 

 

29.august

Gjestene på Ongajoksetra får servert bjørnekjøtt i diverse varianter, blant annet gravet bjørn. Våre hunder kan ikke få dårligere stell, og i dag serverte vi bjørneribbe som snacking. Bjørnekjøttet lukter sterkt av vilt, og flere av hundene syns dette var uvant. Noen spiste, noen lekte med maten, noen bare glodde på den, mens andre gnidde seg lykkelig i den sterke lukta. For en sjarmerende gjeng.

 

 

Deilig.                                                     Charlie.

 

Ringen.                                                                        Gabo.

 

 

 

 

27.august

I dag har det vært en litt trist dag for Team Tempo. Etter at vi i forrige uke med stor glede oppdaget at haukugla "vår" hadde to ugleunger, var det leit da Espen kom opp fra setra med den ene i hånda i dag. Den hadde blitt alt for fristet til å ta seg et lite bad i badestampen, og desverre druknet. Naturens møte med sivilisasjonen kan være brutal i blant. Vi kunne dessuten observere av våre småinger vokser fortere enn ugla sine.

 

Død lilleugle.                                          Lillevalpen syns også det var litt trist.

 

Negleklipping.                                       Valpene vokser fortest.

 

Facinerende flott fugl.

 

 

26.august

Eline vakter i elva så det er gutta boys som styrer hjemme. Mer belysning er hengt opp i hundegården og hundene trent. Ædno var med som løshund første halvdel og trekkhund resten av turen. Vel tilbake og inne i bekvemme omgivelser syns Charlie det er kjekt å slappe av litt med en øl i senga.

 

 

 

Oppsyn-Nils på vei nedover canyon i Altaelva.      Fossene Gilvo og Bathagoski måtte fløtes.

 

24.august

Nå står valpegården fiks ferdig, og Ædno er strålende fornøyd med resultatet. Hun feiret det nye  hjemmet sitt med å være med på treningsturen som løshund i kveld. Det eneste problemet var at hun ikke var helt fornøyd med å måtte krysse Mathiselva. For å løse dette problemet hoppet hun liksågodt opp på firhjulingen og fikk skyss over til andre sida. Smart dame.

 

Ikke alltid lett å være så liten som Ole Sigleif 2. Legg merke til "gardintrappa".

 

23. august

Det er høyt tempo for tida. Eline jobber som oppsyn i Altaelva 12 timer i døgnet, og Ole Sigleif må holde orden i heimen. Valpene har flyttet ut i en nesten ferdig valpegård og begynt så smått å spise kjøtt. De legger på seg, virker sunne og friske, og er utrolig glad hver gang vi kommer for å hilse på. Det er koselig. Treninga går bra, Ole Sigleif har jobbet knallhardt med å redusere støynivået ved utkjøring fra hundegården, og det går bedre og bedre. Eline prøver å ta med seg hundene på aleinetid når hun er på jobb. Izeki fikk være med å padle Altaelva på søndag, og Tell har vært med som kløvhund i to dager. Dette setter hundene stor pris på.

 

Enkelte plasser er det vanskelig å ta seg fram, men Tell er flink til å bevege seg i ulendt terreng.

 

Tell og vaktsjef Odd Magne ble gode kompiser.  

 

Flott utsikt mot stryket "Gilvo".                                  Tell nyter også utsikta.

 

 

21.august

Tradisjonen tro gikk Halldemarsjen av stabelen i dag. Glød, som er guidefirmaet vi jobber for i ny og ne hadde leid oss inn til å hjelpe til. Eline var på saftstasjonen halvveis opp de 907 høydemeterne som skulle forseres. Ole Sigleif hadde ansvar for registrering av startende og selve starten av konkurranseklassen.

 

 

 

20.august

Det skal ikke alltid være lett å være så liten som Ole Sigleif. Lys i hundegården skal på plass og uten stige blir det håpløst. Kreativiteten ble satt på en liten prøve men løsningen var nær.

 

Traktor skuffa blir løsningen.                                      Ikke lett å komme opp.

 

Skuffa er stor og dyp.                                                Og der var lyset på plass.

 

19.august

Den store arbeidsdagen. Nok en gang har vi fått besøk av pappaen til Ole Sigleif, og han viser seg å være et skikkelig arbeidsjern. På et lite vips står valpegården nesten ferdig.

 

Stolpene drives ned.                                                 Sterk og tøff.

 

Valpehusene trengte et strøk maling.                      Nettingen er på plass.

 

De gleder seg til å flytte inn i nyhundegården.

 

 

18.august

Nok en kjempekveld ved Altaelvens bredder. Etter en treg start på kveldens fiske ble det gjort drastiske valg i flueboksen. Valget ble gjort av Eline som valgte en utradisjonell " bomber" flue som etter kort tid ble omdøpt til pombala bomba. Resultatet lot seg ikke utebli. En laks på 9kg fikk latterkrampe og fikk den i kjeften.

 

 

 

"Hakke hørt no, hakke sagt no, hakke sett no". Viktig å ikke røpe hvor fisken står.

 

17.august

Ole Sigleif har fiskedøgn i Altaelva. Han fikk tredøgnskort i trekningen i år, og fisker nå i den nedre delen av elva. Pappaen hans kom opp for å være med på sirkuset. Og du verden for et sirkus det ble. Raskt kom en grilse (liten laks) på ca 2 kg, og en flott laks på 7,2 kg på land. Etter å ha spist middag, drukket kaffe og sett flere fiskere prøve å lure fisken mente Ole Sigleif at det var på tide å prøve seg igjen. Med godflua på og kosentrasjonen på topp vadet han ut i elva. Og etter kort tid hadde han tilslag. Fisken var helt vill, den svømte i full fart nedover elva. Ole Sigleif hang etter som et slips med bremsen på fullt. Etter en skikkelig kamp kom en flott laks på 8-9 kg på land. Men hvorfor hadde den vært så skrekkelig vill? Joda, vi kunne konstantere at den hadde "biti på med armen", den finna som er helt foran og litt under. Utpå morgenkvisten ble en flott 4 kilos tatt på land, så nå er i alle fall vinterens beholdning av røykalaks sikret.

 

Kveldsstemning ved elva.                                           Fuji koser seg.

 

Hva skjedde?                                        Flott laks, 8-9 kg.

 

 

 

16.august

I dag har vi hatt Team Tempos første veterinærbesøk. Siffe har blitt kastrert. Siffe er 1,5 år nå, og har litt vanskelig for å finne sin rolle i flokken. Dette fører til at han stadig kommer litt på kant med de andre hannhundene. I tillegg hadde Siffes mor noen epilepsilignende anfall, så noen avlshund er han ikke aktuell som. Derfor ligger Siffe nå i et bur med en diger skjerm på seg og synes skrekkelig synd på seg selv. Kastreringen ble gjort av Heidrun Sandve Bergseng på Alta dyreklinikk. Heidrun er også kiropraktor på dyr, og vi er svært godt fornøyd med den jobben hun gjør med våre hunder.

 

Siffe skjønner ikke at det går helt fint an å ligge med skjermen på seg.

 

 

15.august

Vi skriver 15. august, og i dag åpnet påmeldingen til Finnmarksløpet 2012. Ole Sigleif har nå meldt seg på i klassen 500 km. Nå har vi ca 7 mnd på oss til å finne de 8 beste som skal stå på startstreken i Alta sentrum lørdag 10.mars.

 

 

 

 

14.august

Den store cowboy og indianer festen i Langfjorden. Pam og Jon Hearn inviterte til fest på sin flotte plass i langfjorden. De hadde slaktet en av grisene sine dagen før, og den hadde blitt grillet over bål hele dagen. Tipien var satt opp, og badestampen var varm. Mange hyggelige folk lagde god stemning langt ut i de små timer.

 

Bålgrillet gris.

 

Marianne Cowgirl Karlstrøm.              God stemning.

 

Det ble tent et kjempebål.

 

 

13.august

Etter en mislykket fisketur på Sennalandet fikk vi besøk av Elines venninne Lisbet Skogen Norris. Lisbet er fra Alaska, og har vokst opp på verdens største og eldste siberian husky kennel (www.anadyrsiberians.com). Lisbet ble med på en treningstur, og kom med superhemmelige tips og triks. I vinter skal hun være handler hos Roger Dahl, så vi håper å se henne en del.

 

Første gang over denne elva, 16 hunder i elva.

 

                                                                                  Liten pause på jordet, det damper av teamet.

 

 

12.august

Noen dager er for fine til å sitte inne. Dagen i dag er ikke en slik dag, men du verden så deilig det er å spise middag ute foran bålet likevel. Menyen i dag var kyllingwok, ris og et glass rødvin. Til kaffen fikset Ole Sigleif varme bringebær og is.

 

 

12.august

Ædno har tatt med seg valpene i utebarnehagen i dag. Valpene er i ferd med å åpne øynene, og alle virker sterke og friske.

 

 

Ædno synes også at det er viktig å prioritere litt kjærestetid uten valpene. Charlie er skeptisk i starten, men finner seg etter hvert i å dele senga si.

 

 

Ædno mener også at det er viktig å bruke litt tid på seg selv, utseende må pleies selv om man har mange småvalper. Charlie blir helt forvirret. Han ønsker å tilbringe mer tid sammen med Ædno, men nå må han pent innse at han er tilsidesatt til fordel for et tyggebein. De damene er neimen ikke enkle å forstå seg på!

 

 

 

 

11.august

Det er utrolig mange flotte høsttreningsmuligheter i Mathisdalen, og mer enn nok etablerte løyper til å få en variert og fin høst. Likevel hender det at man må gjøre noen små justeringer, og i dag var Ole Sigleif ute med motorsaga for å endre en litt skummel sving. Assistent Charlie var selvsagt med på å bestemme hvilke trær som skulle sages ned.

 

 

 

10.august

I dag har Silje Holmen Larsen hentet Ringen. Han skal trene med henne og flokken denne sesongen, og hvis han er god nok skal han få være med på Finnmarksløpet. Silje bor på gården til Wenche Offerdal i Nordreisa, og kjører Wenche sine hunder i tillegg til noen egne. Vi har valgt å låne bort Ringen fordi han har et stort potensiale som lederhund, og i en mindre kennel vil han kunne utvikle seg mer enn hos oss. I tillegg anser vi han som for ung til å kjøre Finnmarksløpet når målsettingen er å vinne, og dermed er det en flott mulighet for han til å gjennomføre og trekke med seg viktig erfaring. Vi vet at han er i de beste hender hos Silje og Wenche, og ønsker dem lykke til med sesongen.

 

Silje og Ringen.

 

 

 

9.august

Etter en så fin start på dagen ble det kveldstur med lineføring og lemenjakt.

 

9.august

Dagen statet klokka sju med frokost i sola i hundegården. Påsmurte brødskiver, kokt egg, juice og nykokt kaffe. Før vi satte oss ned for å spise ble hundene foret, linesettet rullet ut, og en del av dem fikk sele på. For enkelte var dette helt forferdelig i starten, men etter kort tid skjønte de at her var det bare å vente tålmodig. Og du verden så rolig og fin stemning det ble. Etter frokost ble det en 3 km styrkeøkt. Fin start på dagen.

 

Frokostbordet.                                                         Til og med Izeki slapper av.

 

 

Fin start på dagen                              Siffe venter og venter.

 

 

 

8.august

Kosestund med "ormebolet".

 

 

 

 

8.august

Det har kommet arbeidsfolk til seters. Pappaen til Ole Sigleif er på sin årlige moltetur til finnmark, og kom innom oss en tur. Og hva er vel mer naturlig enn å bruke tida på setra til å lage vinterved? Nå er han i full gang med motorsaga i områdene som flommen herjet i fjor vår. Han mener det er en ypperlig måte å få seg ei treningsøkt etter lørdagens maraton på Kongsvinger. Sånt blir det masse fin bjørkeved til kalde mørketidskvelder av.

 

Sigleif Johansen i full gang med motorsaga.

 

7.august

Dagens søndagsfrokost endte i full oppstandelse. Ole Sigleif så en ugle utenfor vinduet! Fram med kikkerten, men hva slags ugle er det tro? Haukugle? Snøugleunge? Eller kanskje en spurulv? Kan virke som fuglebok bør stå på juleønskelista i år.

 

 

6. august - midt på natta

Til vår store forskrekkelse oppdaget vi at vi ikke hadde egg til søndagsfrokosten, og noe ekstra godt må man jo nesten ha på en søndag. Det ble derfor kriseløsning, vi måtte ut og fiske!

 

Charlie hjeper til så godt han kan.

 

 

6.august

Det er ingen tvil om at hundene trives i den nye hundegården. De ruller og gnur seg i gresset hele tida. Dagen i dag har blitt brukt til å utforske nærområdet litt. Vi tok med oss Izeki og Fuji på tur. Izeki er helt uregjerlig, og har til nå vært helt umulig å få noen som helst kontakt med. I løpet av dagen har vi fått henne til å gå pent og pyntelig i bånd bak oss. Helt utrolig! Vi har tro på at dette er med på å legge et godt grunnlag for å prestere best mulig i sporet i vinter.

 

Marve og Fuji.                                                          Tell.

 

Ole Sigleif og Fuji i bregneskogen.                      Kosepause.

 

Fint for de tobeinte å få trent litt også.

 

 

5.august

Gradestokken viser 7,7 grader ute, og mangeogtjue inne. Det knitrer og spraker i ovnen, valpene lager små søte lyder, og Charlie ligger i den nye senga si og sover. Her på Ongajok har de første bladene begynt å bli gule, og vi merker at nettene er litt mørkere. Høsten er uten tvil i anmarsj, og vi er i full gang med treninga. Både hundekropper og hoder skal trenes, og fokus er for tida på å redusere støynivået når vi skal ut på treningstur. Vi gjør små framskritt hver dag, og er fornøyd med det.

 

"In the jungle"                                                           Fint å avkjøle hunda i elva.

 

Flotte og varierte treningsløyper.                         Fornøyd!

 

4.august

I dag dukket Nils (en av Sledeguttan) opp i tunet, full av arbeidslyst etter sommerferie på det blide sørlandet. Og jammen ble det fart på bygginga ute. Hundegården mangler i skrivende stund to eller tre planker, og det høres latter og iherdig spikring ute. God stemning. De 11 inne jobber flittig med sine oppgaver. Eline med utpakking, Ædno med valpestell, valpan med å vokse og Charlie ... ja Charlie, han har slengt seg nedpå og tatt en lur.

 

Espen flytter hundehusene med traktoren.              Espen Ottem, sjef på Ongajoksetra.

 

Godt arbeidslag.                                                       Hundene trives, og overvåker arbeidet.

 

Charlie er smart og tar en lur.                                        Eline flytter inn på nykjøkkenet.

 

3. august

I dag ankom hundene Ongajoksetra for første gang. De fikk trekke Ole Sigleif sin bil hele veien fra postkassa og hjem (ca 4 km), og var godt fornøyd med å være i trekkselen igjen. Sesongen 2011/2012 er nå offisielt i gang for Team Tempo.

Innover dalen.                                        Hjem til hundegården for første gang.

 

1.august

Vi flytter! Til Ongajoksetra. Den store bygge-hundegård-prosessen er i gang, og går i et rasende tempo (som seg hør og bør i Team Tempo). Her er noen bilder fra gårsdagens bygging.

 

Her blir det hundegård.                                          Ole og stolpedriveren ble gode kompiser.

 

Dagens arbeid.                                                      Alle er fornøyde.

 

 

31.juli

Ædno er ferdig med fødselen, og godt i gang med å vaske, mate og stelle med de nyfødte. Det ble til slutt åtte sterke og friske valper. Vi har ikke sjekket kjønnet på alle enda, men det er både gutter og jenter. Ædno vil helst spise leverpostei, rå egg og kjøtt. Og det får hun selvfølgelig. I tillegg har hun fått ormekur som nå vil overføres til valpene gjennom morsmelka. Vi gleder oss over de nyankomne lillevalpan.

 

 

 

30.juli

Fødselen er i gang! De første "egenproduserte" Team Tempo valpene ønskes velkommen til verden.

 

 

 

28.juli

Det nærmer seg valpefødsel. Ædno er stor og tung, og gleder seg til å få ut småtassan. All pelsen på magen er borte, så hun er godt forberedt til å gi valpene en best mulig start på livet. Vi satser på at hun greier å lage skikkelige trekkhundstjerner av dem!

 

 

 

24.juli Målgang!

Klokka 09.59 trillet Daniel og Håvard over målstreken som vinnere av Offroad Finnmark 300 km etter å ha vært ute i 20 timer og 59 minutter. Dette er ny rekord! Vi gratulerer, og takker for å ha fått være en del av et godt og velfungerende team med to supersykkelgutter!

 

To glade og slitne gutter krysser mållinjen, og møter et stort pressekorps, champagne, gratulasjoner og premier.

 

 

23. juli: Offroad Finnmark

Sommerens utgave av Finnmarksløpet er i gang! Offroad Finnmark er et terreng-lagritt, og det konkurreres både i 300km og 700km. Vi er med som handlere på Team 334 - DNB Nord/Superfly 100 Elite. Dette laget består av Daniel Strand og Håvard Hansen, og de konkurrerer i 300km. For øyeblikket er de i nærheten av sjekkpunkt Suosjavre, og ligger på en respektabel 2.plass. Den obligatoriske totimers hvilen skal de ta ut påNedre Mollisjok hvor Ole Sigleif og en fysioterapeut har kjørt inn med 4-hjulingen for å bidra med det de kan. Målet er å kjøre inn den knappe 5 minutters ledelsen, og passere mållinja først! Eline skal i 3-4 tida i natt ut på sjekkpunkt Joatka vei, mens Ole Sigleif stiller på Sorrisniva på morgenkvisten. 


I tillegg kjører flere gode venner på andre team, verdt å nevne er "sjefen vår" i firmaet Glød som sykler 700km i teamet med samme navn.

Følg utviklingen, gps-tracking og oppdateringer på: http://www.offroadfinnmark.no

 

Daniel Strand og Håvard Hansen på vei inn mot sjekkpunkt Suolovuopme.

 

Handler Jostein er klar med nye drikkeflasker.        Flere lag på vei inn til Suolovuopme.

 

 


 

Juni/juli

Eline har vært på sommerferie på fantastiske Hamarøy med sin familie. Charlie fikk selvsagt lov til å være med som godt selskap og flink kløvhund.

 

Fornøyd fisker, og ivrig hund som gjerne "hjelper til" med å få fisken på land.

 

Mor og far sløyer dagens fangst, torsk og steinbitt.

 

Sommeridyll. Søster Marte, Ronja og Charlie.

 

Stolt Charlie bærer all fisken i kløven på vei hjem.

 

Vårturer på vidda

Våren 2011 bød på store opplevelser og utrolig flotte forhold på vidda. Skareføre og sol til langt uti mai. Siste sledetur ble gjennomført 17.mai helga. Det ble mye fiske på isen og soling, men også enkelte dager med ruskevær. Rett og slett ei tid for å nyte livet, godt trente hunder og flott natur. Her kommer et lite utvalg bilder fra noen av vårens høydepunkter.

 

Sol hele døgnet på Ifjordfjellet.                             Ole Sigleif koser seg med blåbærpannekaker.

 

Marve, Swix og Tex takker ikke nei til litt teltkos når vinden herjer.

 

 

Marve og Eline                                                       Fisk ble det også

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Team Tempo